Polacy piją niespełna trzy litry wina rocznie na głowę. Wliczając w to amatorów win za 2 zł i pseudoszampanów. Po odjęciu tych gazowanych soczków wypada zaledwie dwa litry prawdziwego wina gronowego z krzaka winnej latorośli na Polaka.
Marek Kondrat
Środa
05.02.2014
Postanowiłem rozwijać firmę Kondrat Wina Wybrane we franczyzie. Ale każdego potencjalnego franczyzobiorcę najpierw staram się odwieść od pomysłu, jakim jest otwarcie sklepu z winami - mówi Marek Kondrat, aktor, właściciel sieci sklepów z winami.
 

Postanowił pan rozwijać markę Kondrat Wina Wybrane poprzez franczyzę. Udało się uniknąć błędów popełnionych przy rozwoju sieci restauracji Prohibicja?
Mamy bardzo precyzyjnie ustalone zasady współpracy z franczyzobiorcami - to podstawa przy takich rozwiązaniach. To delikatny układ, franczyzobiorca jest właścicielem swojego sklepu, ale jeśli chce korzystać z istniejącej marki - w tym wypadku Kondrat Wina Wybrane - musi podporządkować się określonym zasadom. Dziś to wiem, kiedyś nie dostrzegałem pewnych zagrożeń.

Jakie widzi pan ograniczenia dla rozwijanego przez siebie biznesu?
Ograniczeniem bywają przepisy, które traktują wino jak alkohol wysokoprocentowy. W związku z tym w reklamach mogą nas zalewać hektolitry piwa, ale o winie nie można pisnąć ani słowa. To absurd. Poza tym nie tyle ograniczenia co wyzwania: działamy na bardzo małym, ale rozwijającym się rynku. To z jednej strony oznacza, że jest trudno, z drugiej, że można dużo zwojować.

Kto kupuje wino u pana: koneserzy czy zwykli konsumenci?
Jedni i drudzy. Wbrew przesądom sklepy specjalistyczne to najlepsze miejsce, żeby zacząć przygodę z winem. Jeśli sami nie rozpoznaliśmy jeszcze swoich upodobań winnych - a to jest właśnie najtrudniejsze - fachowy sprzedawca pomoże dobrać butelkę, która będzie nam odpowiadała. Koneser zwykle wie, po co przychodzi, więc tej rady nie potrzebuje, docenia natomiast proporcję ceny do jakości. Prawdziwi znawcy win nie piją na co dzień astronomicznie drogich win z najwyższej półki. Szukają ciekawych win w dobrej cenie.

Fragment wywiadu opublikowanego w miesięczniku "Własny Biznes Franchising" nr 2/2014.


POPULARNE NA FORUM

Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2024
Carrefour Express - supermarket na licencji

Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...

20 wypowiedzi
ostatnia 22.07.2024
sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022