Lodolandia startuje z kolejnym sezonem
Wiosna-lato 2021 roku będzie dziewiątym już sezonem lodowym sieci Lodolandia. Przez ten czas marka zajęła wysoką pozycję w branży lodowej w segmencie street food i podbija rynki zagraniczne pod międzynarodową nazwą Ice and Roll. W ciągu prawie dekady na rynku powstało ponad 600 punktów Lodolandia.
Sieć bardzo dobrze poradziła sobie w ubiegłym roku. Lodolandia przezwyciężyła skutki pandemii, notując wysoką sprzedaż podczas ostatniego lata, kiedy to obroty sieci wzrosły o 20 proc.
W tej chwili trwa rekrutacja franczyzobiorców, którzy chcą rozpocząć działalność w nadchodzącym sezonie.
– Marzec to najlepszy czas na decyzję o inwestycji w koncept biznesowy Lodolandia. Sprzedaż lodów rozpoczyna się w kwietniu, dlatego warto wcześniej podjąć działania, by wystartować wraz z początkiem sezonu – mówi Krzysztof Olesiak, prezes firmy Sweet Gallery, do której należy sieć Lodolandia oraz Bafra Kebab, SiGelato i Kołacz na Okrągło. – Gdy tylko pokazują się pierwsze promienie słońca, wszyscy szturmem ruszają na lody, dlatego nasi franczyzobiorcy osiągają rewelacyjne przychody już w kwietniu – dodaje Krzysztof Olesiak.
Szybka realizacja
Przygotowanie do biznesu jest bardzo proste i krótkie. Franczyzobiorca niemal od razu zaczyna zarabiać. Otrzymuje biznes „pod klucz”, czyli gotową i w pełni wyposażoną przyczepę, a działalność może rozpocząć już po dwudniowym szkoleniu. Przyczepy Lodolandia posiadają kompleksowe wyposażenie. Punkty wyposażone są również w kamery i kasoterminale, które pozwalają zdalnie kontrolować biznes. Dzięki temu franczyzobiorca widzi m.in.: aktualny stan kasy, liczbę obsłużonych klientów, personel, co też pozwala łączyć biznes z inną aktywnością zawodową.
Po stronie franczyzodawcy jest także pozyskiwanie lokalizacji: na osiedlach, w parkach oraz w otoczeniu centrów handlowych. – Interesują nas lokalizacje na zewnątrz budynków blisko głównego wejścia, gdzie punkt jest najbardziej widoczny. Zanim jednak wybierzemy konkretne miejsce, weryfikujemy natężenie ruchu oraz konkurencję. Prowadzimy ostrą selekcję, by później franczyzobiorcy dobrze zarabiali na swoim biznesie – podkreśla Krzysztof Olesiak. Zaletą konceptu jest mobilność.
Żeby dołączyć do sieci wystarczy wkład własny w wysokości 30 tys. zł. Pozostała część kwoty jest leasingowana. – Takie rozwiązanie pozwala zoptymalizować koszty, co jest szczególnie ważne na początku działalności. Przy dobrej pogodzie nasze punkty generują 30 tys. zł przychodów, a niektóre nawet 50 tys. zł i więcej. Zwrot zainwestowanych środków następuje po około trzech miesiącach – zapewnia Krzysztof Olesiak.
Lodolandię można również połączyć z konceptem Kołacz na Okrągło. Wówczas biznes staje się całoroczny. Inwestycja w łączony koncept wynosi wówczas 40 tys. zł.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Otwórz drzwi do własnego biznesu! W sierpniowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" doradzamy, jaką firmę otworzyć przy budżecie 50, 100, 150 i 200 tys. zł. Znajdź pomysł na sukces i zainwestuj z głową!
Przepis na prowadzenie zyskownej lodziarni jest tak samo złożony, jak receptura lodów. Franczyzodawca Lodolandia & Kołacz na Okrągło dzieli się nim ze swoimi franczyzobiorcami.
Pod marką Lodolandia funkcjonuje już 480 punktów franczyzowych i 50 własnych. W sezonie wiosenno-letnim sieć ma się powiększyć o kolejne 100 punktów.
Chcesz zarabiać w branży budowlanej? A może bliższy Ci jest rynek beauty i fitnessu? W czerwcowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" podpowiadamy, jaką firmę założyć, w którą franczyzę zainwestować, aby dobrze zarobić.
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...