Forum: Produkty Benedyktyńskie - czy warto - art. spożywcze i przemysłowe 138
Witam, czy ktoś z prowadzących sklep Produkty Benedyktyńskie może podzielić się chociaż ogólnymi informacjami? Lub ktoś kto prowadzi podobne przedsięwzięcie. Od jakiegoś czasu myślę o sklepie Pr Benedyktyńskie. Miasto 120 tys. Produkty odbieram jako półkę "zdrowa żywność" i franczyzodawca wydaje się wiarygodny:) Obawy budzi powolny rozwój. i trochę słaby mają marketing ogólnopolski, właściwie wogóle go nie widzę. Ale lokalnie można dużo zdziałać.
Oczywiście franczyzę kupuje się w celu zysku. Dlatego proszę o info jakie obroty są możliwe do osiągnięcia w mieście 120tys?
Proszę o jakiekolwiek opinie nt takiego konceptu. Nakład jest spory ok. 100tys net., a myślę o tym dzień i noc, więc proszę o wsparcie - warto czy nie? Dziękuję.
haha ha Nie mam nic wspólnego z żadnym proboszczem! to temat na inne forum. pytam o biznes. jeśli ktoś może sie wypowiedzieć, proszę o jakiekolwiek opinie nt handlu , zysków itp , a nie czarnych:)
Znikł :-)
Ale dla tych co nie przeczytali - sens był taki, że bracia benedyktyni to .... i .........
Siedziałem w tym biznesie niecały rok, po czym wyszedłem, bo zacząłem dokładać do interesu. Przez pierwsze kilka miesięcy było duże zaciekawienie nowym sklepem wśród ludzi , a potem niestety coraz gorzej i gorzej. Biznes w ogóle nie ma szansy na jakikolwiek zwrot , nawet w przeciągu 10 lat. Marże na produktach są bardzo niskie, a ceny wysokie , jak diabli. Benedyktyni niestety dbają tylko o swój interes. Prawda jest też taka, że nie ma mowy o żadnych starych recepturach benedyktyńskich. Wszystko produkowane jest w na zlecenie Jednostki Gospodarczej BENEDICITE przez znanych w Polsce producentów i mniejsze firmy. Benedyktyni naklejają tylko swoje logo i dorzucają marżę. Takie same produkty można kupić w innych sklepach , które kupują bezpośrednio u producentów 20,30 a czasem 40% taniej. Najgorsze jest to, że ostatnimi czasy wiele sklepów się zamknęło, bo były na skraju bankructwa, a Benedyktyni dalej namawiają naiwnych ludzi na otwarcie kolejnych sklepów, a ci je otwierają. Sami nie płacą miesiącami producentom, bo mają płynność taką, jak franczyzobiorcy, czyli kiepską i z tego powodu są u nich duże braki na stanach magazynowych. Dostawy są 2 razy w tygodniu we wtorek i czwartek kurierem, ale ostatnio to była prawdziwa ruletka. Według Benedyktynów , aby biznes się opłacał, to właściciel musi osobiście pracować w sklepie i taka jest też prawda. Trzeba stać po 10 godzin codziennie i harować. Nie ma mowy o zatrudnieniu jakichkolwiek pracowników, bo nie starszyłoby na ZUSy, a jeśli już , to tylko \\\"na czarno\\\".
Reasumując - odradzam. Sam chcę z nimi iść do sądu, bo sklep musiałem zamknąć po niecałym roku z ich winy, bo nie dostarczali towaru, a przecież licencja jest kupiona na 7 lat! Porażka jednym słowem.
No Pieknie nawet mnie Wycieli!!! ale Fajne jest to forum!!! ta strona powinna byc bez forum ,tylko same SUPER pomysly tzn. FIRMY ktore Grabią Ludzi z Pieniedzy Zycia a tutaj jest wiekszosc takich Firm...Placa za bycie na tej Obciachowej Stronie !!! nawet tu rządzą KLECHY ojczulki z pod ciemnej gwiazdy.
Ta strona i forum służy TYLKO i wyłącznie franczyzodawcom. wszelkie negatywne wpisy nt nierentownych systemów są szybko usuwane. Brak wpisów o rzeczywistej sytuacji franczyzobiorców różnych branż wynika z konstrukcji umów. kary-kary-kary. a jak już się w coś wpakujesz i zarabiasz TYLKO na koszty, boisz się następnych kłopotó
nie otworzyłem sklepu PB. Dziękuję autorowi długiego i szczerego wpisu (usunięty), przeczytałem go latem i mam w archiwum. I życzę wszystkiego dobrego.
Moja decyzja nie została podytkowana treścią wpisu , miałem wcześniej obawy o sprawy w nim opisane . niska , narzucona marża itd.
W dobie kryzysu - ODRADZAM franczyzę KAŻDĄ - jako sposób na życie.
Jeśli macie kapitał, to trzymajcie go na czarną godzinę.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.